Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014


Άσκηση: «Ο ντετέκτιβ της βιογραφίας»

Herbert George Wells. Συγγραφέας (21 Σεπτεμβρίου 1866 – 13 Αυγούστου 1946).
«Γεννήθηκε στην επαρχία του Κεντ, στην Αγγλία, στις 21 Σεπτεμβρίου 1866. Έγραψε πάνω από 100 βιβλία, μυθιστορήματα, μελέτες, άρθρα και διατριβές. Έμεινε στην ιστορία ως ‘πατέρας’ της επιστημονικής φαντασίας».
-         Πως νομίζετε ότι ήταν τα παιδικά του χρόνια;
Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα γιατί καταγόταν από μια οικογένεια που δεν ήταν ευκατάστατη. Από μικρός αναγκάστηκε να δουλέψει ως ταπετσιέρης όταν η οικογένειά του για να ανταπεξέλθει οικονομικά ώθησε τα αγόρια να αναζητήσουν θέσεις μαθητευόμενων σε διάφορα επαγγέλματα. Αργότερα εργάστηκε ως βοηθός φαρμακοποιού. Όμως από μικρός αγαπούσε τα βιβλία και όταν του δινόταν η ευκαιρία πήγαινε σε βιβλιοθήκες και διάβαζε.
-         Σπούδασε; Αν ναι, τι νομίζετε σπούδασε και γιατί;
Ο Γουέλς κέρδισε υποτροφία για τη σχολή Normal School of Science (η οποία μετεξελίχθηκε στο σημερινό Imperial College), όπου σπούδασε Βιολογία υπό τον Τόμας Χάξλεϋ. Ως απόφοιτος, βοήθησε αργότερα στη δημιουργία της Ένωσης Βασιλικού Κολεγίου Επιστημών (Royal College of Science Association), της οποία έγινε ο πρώτος Πρόεδρος το 1909. Σύντομα μπήκε στο σωματείο διαλέξεων της σχολής. Αυτά τα χρόνια σηματοδοτούν την έναρξη του ενδιαφέροντός του σε μια πιθανή αναμόρφωση της κοινωνίας. Το 1890 απέκτησε ο Γουέλς πτυχίο Bachelor of Science στην Ζωολογία από το εξωτερικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
-         Τι τον βοήθησε να προχωρήσει στην ζωή του;
Τον βοήθησε η πίστη που είχε στον άνθρωπο. Πίστευε στο απεριόριστο δικαίωμα του ανθρώπου να σκέπτεται να κρίνει και να εκφράζει ο καθένας ελεύθερα τη γνώμη του.
-         Ονομάστε 3 προσωπικά χαρακτηριστικά.
Ο Γουέλς ήταν ένας έξυπνος άνθρωπος εφόσον εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία που του έδινε η ζωή για να συνεχίσει. Επιπλέον ήταν άνθρωπος με επιμονή, με έντονη προσωπικότητα, που αγωνίστηκε για τη βελτίωση της κοινωνίας του.
-         Ονομάστε 3 εξωτερικούς παράγοντες (πχ οικογένειά του, τύχη, ατυχία κλπ)
1.       Ένα καθοριστικό γεγονός για τη ζωή του νεαρού Γουέλς ήταν ένα ατύχημα που είχε το 1874, το οποίο τον άφησε κλινήρη με σπασμένο πόδι. Για να περάσει το χρόνο του άρχισε να διαβάζει βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, τα οποία του έφερνε ο πατέρας του. Σύντομα αφοσιώθηκε στους άλλους κόσμους και ζωές στις οποίες του έδιναν πρόσβαση αυτά τα βιβλία, ενώ διέγειραν, επίσης την επιθυμία του να συγγράψει.
2.       Όταν η οικογένειά του είχε οικονομικά προβλήματα ώθησε τα αγόρια να μαθητεύσουν σε διάφορα επαγγέλματα. Η εμπειρία που είχε ο Γουέλς ως ταπετσιέρης αποτέλεσε έμπνευση για τα μυθιστορήματά του... «Οι τροχοί της τύχης» και «Οι κιπς» περιγράφουν τη ζωή ενός μαθητευόμενου ταπετσιέρη και κριτικάρουν την κατανομή του πλούτου
3.       Όταν απέτυχε στη μαθητεία του στα υφάσματα. γυρνούσε σπίτι λέγοντας «ο άσωτος υιός επέστρεφε πάλι». Ο Γουέλς τότε διάβαζε σε μια εξαιρετική βιβλιοθήκη στο Άπαρκ πολλά κλασσικά έργα.
-         Τι πιστεύετε ότι δεν έκανε ΠΟΤΕ;
Ποτέ δεν παραπονέθηκε για τις δυσκολίες που πέρασε στην ζωή του. Ποτέ δεν έφερε αντίρρηση στους γονείς του, ακόμη και όταν οι γονείς του τον ώθησαν να εργαστεί για να ανταπεξέλθει στα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς του.
-         Τι πιστεύετε ότι έκανε ΠΑΝΤΑ;
Πάντα ο Γουέλς, σε κάθε ευκαιρία της ζωής του, διάβαζε βιβλία. Το διάβασμα ήταν πάντα η αγαπημένη του απασχόληση. Επιπλέον πάντα αγωνιζόταν και προσπαθούσε για το καλό της κοινωνίας.

Σύνταξη: Ραφαέλα Βαλιμήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου