Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ  
 Όσον αφορά την Γ' Λυκείου, η έρευνα έγινε στα τμήματα Γ2 και Γ3, όπου τριάντα (30) άτομα συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Από αυτά το ένα  (1) θεωρήθηκε άκυρο και δεν καταμετρήθηκε ενώ από τα υπόλοιπα είκοσι εννιά (29) τα είκοσι ένα (21) συμπληρώθηκαν από αγόρια και τα οκτώ (8) από κορίτσια.

 Ενσωματωμένη εικόνα 1


Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, οι μαθητές που απάντησαν στην ερώτηση "Πόσο συχνά παρακολουθείς τηλεόραση;" δήλωσαν:
  • το 38% (11 από τους 29 ερωτηθέντες) ότι παρακολουθεί τηλεόραση κάθε μέρα
  • το 28% (8   από τους 29 ερωτηθέντες) ότι παρακολουθεί τηλεόραση μία φορά την ημέρα
  • το 17% (5   από τους 29 ερωτηθέντες) ότι παρακολουθεί τηλεόραση μία φορά την εβδομάδα 
  • το 17% (5   από τους 29 ερωτηθέντες) ότι δεν παρακολουθεί τηλεόραση 
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα άτομα ηλικίας 17 ετών κάνουν χρήση της τηλεόρασης, καθημερινά.
       Αντίστοιχα, στην ερώτηση "Πόσο συχνά ακούς ραδιόφωνο;", το 34% (10 από τους 29 ερωτηθέντες) δήλωσε ότι  ακούει μία φορά την εβδομάδα, το 28% (8 από τους 29

     Ενσωματωμένη εικόνα 2           
ερωτηθέντες) ακούει κάθε μέρα, το 17% (5 από τους 29 ερωτηθέντες)  ακούει μία φορά την ημέρα, ενώ το 21% (6 από τους 29 ερωτηθέντες) δήλωσε ότι δεν ακούει ποτέ ραδιόφωνο. Συμπερασματικά, το  μεγαλύτερο ποσοστό των απαντηθέντων  ακούει ραδιόφωνο λίγο έως καθόλου.
      Προχωρώντας στην τρίτη (3η) ερώτηση η οποία είναι "Πόσο συχνά διαβάζεις εφημερίδα;'' θα διαπιστώσουμε  πως το μεγαλύτερο ποσοστό-ξεπερνώντας τους μισούς-δήλωσε όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα ότι δεν διαβάζει ποτέ εφημερίδα.    

Ενσωματωμένη εικόνα 3 
Από τα 29 άτομα, τα 18 δεν διαβάζουν ποτέ εφημερίδα, τα 8 διαβάζουν μία φορά την εβδομάδα, τα 2 διαβάζουν κάθε μέρα ενώ 1 διαβάζει μία φορά την ημέρα. Αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερο θα μπορέσουμε να βγάλουμε περαιτέρω συμπεράσματα. Ειδικότερα :

Ενσωματωμένη εικόνα 4
από τα αγόρια- 21 στο σύνολο-τα δώδεκα (12) δεν διαβάζουν ποτέ εφημερίδα, τα εφτά (7) διαβάζουν μία φορά την εβδομάδα, ένα (1) διαβάζει κάθε μέρα, ενώ άλλο ένα (1) διαβάζει μία φορά την ημέρα. Από τα κορίτσια, έξι (6) δεν διαβάζουν ποτέ, ένα (1) διαβάζει κάθε μέρα, άλλο ένα (1) διαβάζει μία φορά την εβδομάδα, ενώ κανένα δεν διαβάζει μία φορά την ημέρα.
     Ίσως, το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται και στην προτίμησή τους για την τεχνολογία, καθώς αρκετά άτομα στην ερώτηση "Ποιο από τα τρία ΜΜΕ προτιμάς;" ανέφεραν το διαδίκτυο.
Ενσωματωμένη εικόνα 5 
Μαζί με αυτό έρχεται και η τηλεόραση, ενώ ακολουθεί το ραδιόφωνο και τελευταίος ο τύπος. 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε στην ερώτηση "Ποιο από τα τρία ΜΜΕ βρίσκεις λιγότερο ενδιαφέρον;", όπου από το παρακάτω γράφημα βλέπουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (59%) θεωρεί τον τύπο ως το λιγότερο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, ενώ δεύτερη έρχεται η τηλεόραση με ποσοστό 24% και τρίτο το ραδιόφωνο με 17%.
Ενσωματωμένη εικόνα 6
Επίσης, στην ερώτηση "Ποιο από τα τρία ΜΜΕ πιστεύεις ότι μεταδίδει καλύτερα τις πληροφορίες;" το 38% των μαθητών υποστήριξε τον τύπο, ενώ δεύτερο έρχεται το ραδιόφωνο με 28% και με μικρή διαφορά ποσοστιαίων μονάδων ακολουθεί η τηλεόραση με 27%. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει σε ένα ποσοστό 7% που δήλωσε ότι κανένα από τα τρία ΜΜΕ δεν μεταδίδει καλά τις πληροφορίες. Επιπλέον, το μεγάλο ποσοστό των μαθητών που δήλωσαν σαν προτίμηση τον τύπο, έρχεται σε αντίθεση με το ποσοστό 59% που πήρε αυτός  στην προηγούμενη ερώτηση. Με λίγα λόγια ακόμα και αν το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης δεν βρίσκει απήχηση στους περισσότερους από τους μαθητές της Γ' λυκείου, δηλώθηκε ότι είναι πιο αξιόπιστο από τα άλλα ΜΜΕ. 
    Αντίθετα, στην ερώτηση "Ποιο από τα τρία ΜΜΕ πιστεύεις ότι μεταδίδει τις πληροφορίες πιο γρήγορα;" η τηλεόραση παίρνει το μεγαλύτερο μέρος  της πίτας, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα:






Από ότι φαίνεται η τηλεόραση έχει μπει σε κάθε σπίτι σήμερα και η δυνατότητά της να μεταδίδει όλα τα γεγονότα της επικαιρότητας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το έχει καταστήσει το νο.1 πιο γρήγορο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Τέλος για την ερώτηση "Αν θα θέλατε να ασχοληθείτε με αυτόν τον τομέα, τι από τα παρακάτω θα επέλεγες;" η τηλεόραση κατέχει πάλι την πρώτη θέση, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα:




Ακολουθεί το ραδιόφωνο και στο τέλος έρχεται ο τύπος.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύνταξη ερωτηματολογίων: Δημήτρης Κόκας, Ζιώγα Μαριάννα, Δημητρίου Δήμητρα
Διανομή ερωτηματολογίων: Δημητρίου Δήμητρα, Ραφαέλα Βαλλιμίτη
Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων: Δημήτρης Κόκας, Γιώργος Κουρσιούνης
Δημιουργία και επεξεργασία γραφημάτων (πίτες, διαγράμματα) : Γιώργος Κουρσιούνης
Σύνταξη και επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Κόκας, Γιώργος Κουρσιούνης


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου