Τρίτη 1 Απριλίου 2014

II.1.2. ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου

Να συμπληρώσετε κάθε κενό του ακόλουθου κειμένου επιλέγοντας την κατάλληλη λέξη από την αντίστοιχη παρένθεση.

 Ο χρόνος που διαθέτουν οι αναγνώστες για την ανάγνωση ειδήσεων είναι συνήθως λίγος. αυτός, κυρίως, ο περιορισμός έχει διαμορφώσει την δομή του περιεχομένου στα κείμενα των ειδήσεων. Πιο σιγκεκριμένα, στην αρχή νιας είδησης και συχνά στον τίτλο παρουσιάζεται ο πρωταγωνιστής των γεγονότων και, γενικά, τα πιο σημαντικά δημοσιογραφικά πρόσωπα. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τόπο, τον χρόνο και την πιθανή έκβαση των γεγονότων. και για τέλος του κειμένου επιφυλάσσονται οι πιο εκπληκτικές λεπτομέριες του συμβάντος. Αυτή η οργάνωση του περιεχομένου αποτελεί την δημοσιογραφική τεχνική της ανεστραμμένης πυραμίδας. Βοηθά τους αναγνώστες να κάνουν οικονομία χρόνου, όταν διαβάζουν εφημερίδα, να διακρίνουν το ουσιώδες από το επουσιώδες και να κρίνουν ότι διαβάζουν.

II.1.2. ερωτήσεις συνδυασμού αντικειμενικού τύπου και σύντομης απάντησης


 ΙΙ.1.3.1. να επιβεβαιώσετε ή να απορρίψετε το περιεχόμενο των ακόλουθων ισχυρισμών σημειώνοντας Χ στο αντίστοιχο πλαίσιο. Έπειτα, να διορθώσετε τους ισχυρισμούς που θεωρείτε λανθασμένους επαναδιατυπώνοντας τους.

α) ΛΑΘΟΣ
 Κατά την τεχνική της ανεστραμμένης πυραμίδας τα σημαντικότερ σημεία του περιεχομένου παρουσιάζονται στην αρχή.
 β) ΛΑΘΟΣ
Με αυτή την επιφύλαξη των σημαντικότερων σημείων για την αρχή, οι αναγνώστες δεν πρέπει να διαβάζουν ολόκληρο το κείμενο της είδησης, για να φθάσουν στην ουσία.

Συμπληρώθηκε από: Δημήτρης Κόκας
Γράφτηκε από: Γιώργος Κουρσιούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου